INSTYTUT BIOTECHNOLOGII PRZEMYSŁU ROLNO-SPOŻYWCZEGO im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
IBPRS jest wiodącą jednostką naukowo-badawczą w zakresie przemysłu rolno-spożywczego w Polsce, krajowym organem odpowiedzialnym za badania, szkolenia i doradztwo dla polskiego rządu oraz innych organów regulacyjnych i interesariuszy przemysłu rolno-spożywczego.
Głównym zakresem działalności Instytutu jest prowadzenie badań podstawowych i stosowanych w dziedzinie biotechnologii rolno-spożywczej, bezpiecznej produkcji i przechowywania żywności oraz bezpieczeństwa i jakości żywności i pasz. Wspieramy przemysł rolno-spożywczy, prowadzimy badania mające na celu poprawę jakości życia ludzi.
Współpracujemy z wieloma partnerami. Odpowiadamy na potrzeby powiązanych sektorów, które obejmują ochronę środowiska, energię odnawialną i chłodnictwo. Naszą misją jest tworzenie nowoczesnych, energooszczędnych technologii dla przemysłu fermentacyjnego, owocowo-warzywnego, koncentratów spożywczych, zbożowo-młynarskiego, piekarniczo-cukierniczego, cukrowniczego, mięsnego i tłuszczowego.