INSTYTUT BIOTECHNOLOGII PRZEMYSŁU ROLNO-SPOŻYWCZEGO im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowy Instytut Badawczy
IBPRS-PIB jest wiodącą jednostką naukowo-badawczą przemysłu rolno-spożywczego w Polsce, krajowym organem odpowiedzialnym za badania, szkolenia i doradztwo dla polskiego rządu, organów regulacyjnych i szerokiego grona interesariuszy.
Prowadzimy badania podstawowe i stosowane w dziedzinie biotechnologii rolno-spożywczej, bezpiecznej produkcji, przechowywania, jakości żywności i pasz. Wspieramy przemysł rolno-spożywczy, w tym dystrybutorów żywności oraz współpracujemy z Ośrodkami Doradztwa Rolniczego. Odpowiadamy na potrzeby wielu powiązanych sektorów, które obejmują ochronę środowiska, energię odnawialną i chłodnictwo.
Naszą misją jest tworzenie nowoczesnych, energooszczędnych technologii dla przemysłu fermentacyjnego, owocowo-warzywnego, koncentratów spożywczych, zbożowo-młynarskiego, piekarniczo-cukierniczego, cukrowniczego, mięsnego i tłuszczowego. Opracowujemy rozwiązania techniczne i projektowe których celem jest poprawa jakości żywności i rozwój metod analitycznych.